С 50 % ще поскъпне електроенергията за най-бедните, но ще поевтинее за най-богатите, смятат представителите на електроразпределителните дружества.

Това ще бъде следствие от предложението на Държавната комисия регулатор да има само една средна цена на тока за бита от 14,6 ст. за киловатчаса.

Предложението на държавната комисия за новите цени на тока за бита, които ще влязат в сила от 1 октомври, бяха разгледани на открито заседание.

Представителите на чешката компания CEZ, които са мажоритарни собственици на електро-разпределителните дружества от Западна България, заявяват, че с отпадането на евтиното стъпало от 75 киловатчаса ток ще се стигне до ситуацията да се вземе от бедните, за да се дава на богатите.

Според техните изчисления тока ще поскъпне с 50% за клиентите с потребление до 75 киловатчаса, докато тези, които могат да си позволят да се отопляват с електроенергия, ще спестяват годишно между 500 и 1000 лева.

Клиентите със средно потребление ще икономисват за година около 30 лева.

Представителите на всички електроразпределителни дружества посочват, че предложенията за новите цени са неприемливи, тъй като ще доведат до загуби за предприятията и те няма да могат да осъществяват инвестиционните си програми и да гарантират сигурност на електроснабдяването.