За болниците парите се увеличават с над 1 млрд. лева, заяви д-р Цветан Ценков - член на Управителния съвет на НЗОК. Оставяме и резерв от 200 милиона лева и повишаваме средствата за профилактика, допълни той.

Увеличават и парите на общопрактикуващите лекари. Не бива да се забравя, че те не са на заплата, а се самоиздържат - плащат на персонал, купуват консумативи. Заради това здравно осигуряване ние им вдигаме парите с 50%, каза представителят на УС на НЗОК.

Трябва да се отпускат много средства за диагностика и за доболнична помощ, а не всичко да минава през хоспитализация, която много излишно оскъпява сектора, уточни д-р Ценков.
Тази година средствата за диагностика са с 12 милиона лева повече, посочи в заключение той.

НЗОК от старта има недофинансиране по линия на здравното осигуряване,
заяви д-р Цветан Ценков, цитиран от бТВ и БГНЕС. В развитите страни, например, средствата за здраевопазване са между 6 и 10% от БВП, допълни още той.

Д-р Ценков припомни, че е добре, че вноската се увеличи до 8%, като уточни, че в много от европейските страни тя е между 10 и 16%. Все пак средствата на касата за следващата 2009 година са увеличени, като това е съобразено с възможностите на Държавния бюджет, подчерта той.

Всеки български гражданин по закон трябва да мине веднъж годишно на профилактичен преглед, но това не е възможно. По световни статистики това го правят около 25% от хората.

За това е вменено и по друг закон за вредните условия на труд, където работодателите при по-тежките производства се задължават да организират профилактични прегледи за служителите си.

Припомняме, в началото на месеца д-р Румяна Тодорова, директор на касата заяви, че Националната здравноосигурителна каса е изключително стабилна.

По данни на институцията в България здравно се осигуряват 7 милиона души, а 3 милиона ползват услугите на касата.