Администрацията на Джордж Буш активно участва в няколко газови проекта за създаване на нова газопреносна инфраструктура в Европа - алтернатива на тръбопроводите на Газпром. Това е заявил заместникът на генералния секретар на САЩ за страните на Европа и Евразия Даниел Фрид, цитиран от кореспондента на РИА Новости във Вашингтон.

Газовите проекти ще изградят „южен коридор" на инфраструктурата, като ще предложат „честна и прозрачна конкуренция на масираната мрежа на газопроводите на Газпром, която вече е налице и ще се разширява в Северна Европа", казал е Фрид по време на слушанията в Конгреса в четвъртък.

„Южният коридор може да измени стратегическата карта на Евразия, предлагайки на Европа по-добра надежда за доставки на големи обеми природен газ, които ще осигурят диверсификация и ще намалят задълбочаващата се зависимост от един доставчик или една мрежа", подчертал е той.

По неговите думи център на тези „велики стратегически усилия " ще стане Турция.

Фрид е напомнил, че със съдействие на САЩ вече е построен и действа нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, влязъл в експлоатация през юли 2006. За няколко години въпросният „ще достигне транзитна мощност един милион барела нефт в денонощие".

В най-близко време ще заработи „съпътстващият газопровод" Баку-Тбилиси-Ерзурум, по който ще потече азербайджански природен газ за Турция.

Освен тези проекти е било споменато и за нефтопровода Самсун-Джейхан, който заобикаля Босфора, прехвърляйки нефта от черноморското крайбрежие на Турция до средиземноморското пристанище Джейхан. „Този конкретен проект възможно вече е привлекателен в търговско отношение", е казал заместник държавният секретар.

 „Сега сме на прага на нови инвестиции, които ще се опират на тръбопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Тбилиси-Ерзурум и ще помогнат на евроатлантическата общност да укрепи енергийната си безопасност".

Политикът е съобщил, че нефтените компании в Казахстан сега водят преговори за прехвърляне на продукцията си в танкери през Каспийско море до тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, което ще позволи да се увеличат пренасяните обеми с 80%.

"Възможно още по-голямо стратегическо значение има разширяването на тръбопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум за сметка на увеличения добив на газ и неговия експорт за Азербайджан" - отбелязал е американския дипломат, по думите на който администрацията на Буш сега активно работи в това и други направления.

„Сега работим с компании и правителства за да помогнем на Азербайджан да увеличи производството си на газ в достатъчни обеми до 2012 - 2014 години, за да напълним (капацитета) на създаващия се газопровод по маршрута Турция - Гърция - Италия, а в перспектива и газопровода Набуко, който ще съедини Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия" - казва Фрид.

По неговите думи, САЩ се надяват в бъдеще да стиковат транскаспийския газопровод от Казахстан към Туркмения с газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум.

„Също така започнахме тристранни преговори с Анкара и Багдад за разработка добива на газ в Северен Иран за износа му в Европа през Турция". Фрид е допълнил, че изброените проекти ще бъдат съставна част на „южния коридор", който ще бъде конкуренция на мрежите на Газпром.