Министерството на финансите на САЩ късно в събота разкри детайли от правителствения  план на стойност 700 милиарда долара за избавяне на американския финансов сектор от затрудненията, съобщава Ройтерс.

"Министерството на финансите внесе в Конгреса закон, изискващ пълномощия за придобиване на проблемни активи от финансови институции, за да се осигури стабилност на пазара и да се защитят американските семейства и икономиката на САЩ", се казва в изявление на министерството.

Разкривайки подробности от плана, който администрацията на президента Джордж Буш изпрати на лидерите на Конгреса късно в петък, министерството заяви, че иска "пълномощия да пусне до 700 милиарда долара в ценни книжа, за да финансира придобиването на проблемните активи".. Съгласно плана министърът на финансите Хенри Паулсън ще има правото, след консултации с ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, "да придобива други активи, ако се прецени, че те са необходими за ефективното стабилизиране на финансовите пазари".

Демократите разкритикуваха плана на Буш и заявиха, че той не отговора на много важни въпроси и е необходима преработка.

Говорителят на Белия дом Нанси Пелоси заяви,че демократите създават смут, а не да предлагат предложения за решаване на проблема.