След сутрешните трусове в редиците на СДС лидерите на дясната коалиция Иван Костов и Мартин Димитров демонстрираха единство.

Двамата излязоха с обща декларация по повод строежа на АЕЦ „Белене".

„Правителството на Тройната коалиция договаря с Москва кредит за строежа на АЕЦ „Белене" и ново споразумение с „Газпром". С тези договори България ще бъде натоварена с тежки финансови ангажименти за десетилетия напред", заяви Мартин Димитров.

„Многомилиардният кредит от Русия ще бъде изплащан от поколения български граждани", подчерта синият лидер, цитиран от news.bg.

Според него правителството няма право да вземе решение на толкова голяма финансова стойност месеци преди края на мандата си.

Освен това в ситуация на глобална икономическа криза, според Димитров, такова решение може да изправи следващите правителства пред невъзможността да посрещнат плащанията от българската страна.

Той е категоричен, че този договор ще направи обвързаността ни с Русия необратима.

„С действията си правителството предава националните интереси на България и нейния европейски избор", смята още Димитров.

„Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да анализира рисковете за енергийната сигурност на България от едностранното й обвързване в противоречие с общата европейска енергийна политика", заяви от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Двамата с Мартин Димитров са внесли проект за решение на Народното събрание за мораториум върху всички действия на правителството на Сергей Станишев, които ще задължат финансово следващото управление на страната.

„Заявяваме, че водената днес правителствена политика няма да има приемственост от следващото управление, защото е в нарушение на Декларацията на народното събрание от 24 октомври 1997 г. за развитие на равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация", категоричен е Костов.

Според Мартин Димитров кредитът е за между 2 и 4 млрд. евро. Има трескаво бързане да бъде подписан договорът преди края на мандата, заяви той.

Алтернативна политика е да се намери инвеститор, който да изгради централата със свои средства, смята Иван Костов. Ако влязат в следващия кабинет те ще са „за" прекратяване на проекта.

Лошото е, че такова действие няма да остане без последствия. Най-малкото - ще се наложи да плащаме компенсации, изтъкна лидерът на ДСБ.