Кабинетът готви неприятна изненада за шофьорите - обсъжда се значително увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година.

Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, пише днес в. "24 часа".

От сегашните 67 на 145 лв. да бъде вдигната годишната винетка, или увеличението да е повече от 2 пъти, предвижда най-вероятният от обсъжданите сценарии. В същия порядък ще бъдат вдигнати и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

Приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, ако се приеме този вариант, показват разчетите на правителството. Именно събирането на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране, е аргументът за увеличението.

Другите два сценария за поскъпване предвиждат годишната винетка стане 97 лв., средният вариант е 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

Поскъпване да има и за винетките за тежкотоварните автомобили, предвижда още докладът, който е пуснат за обсъждане в правителството. Така например за старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената от сегашните 1300 лв. на година да стигне 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка. В момента превозните средства от Категория 2 плащат по 684 лв., ако са с екостандарт на двигателя под ЕВРО 5, и 586 лв., ако са по-нови.