На днешната среща в Агенцията за приватизацията между представители на синдикатите и на Балкан Хемус Груп" ЕАД - участник в конкурса за продажба на "България Ер" ЕАД, приватизацията на дружеството беше принципно подкрепена при условие, че бъдещият собственик на дружеството поеме сериозни ангажименти за :


- спазване на Колективния трудов договор за целия срок на действието му;
- запазване на броя на работните места в дружеството, гарантиращ високото качество и безопасност на обслужването;
- гарантиране на доходи достойни за квалификацията на персонала;
- осигуряване и за в бъдеще на подходящи квалификационни програми за повишаване на квалификацията на персонала на авиокомпанията;
- извършване на инвестиции в човешките ресурси на компанията.

С тази среща Агенцията за приватизация изпълнява поетия към синдикатите - КНСБ, Конфедерация на труда "Подкрепа" и Федерация на транспортните работници ангажимент да организира последователни срещи с представителите на двамата кандидати, подали предварителни оферти за участие в конкурса за продажба на приблизително 99.99% от капитала на "България Ер" ЕАД.

Бяха изслушани намеренията и аргументите на представителите на "Балкан Хемус Груп" по отношение на по-нататъшното развитие на "България Ер" ЕАД. Кандидатът заяви принципните си позиции относно социалните ангажименти, които е готов да поеме в случай, че бъде избран за купувач и стане собственик на авиокомпанията.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че приватизацията на "България Ер" ЕАД е стратегическа, тежка, неизбежна и срочна. Беше постигната висока степен на съгласие между страните по всички поставени въпроси.

На днешната среща присъстваха д-р Желязко Христов - председател на КНСБ, Дянко Динков - конфедерален секретар на Конфедерация на труда "Подкрепа", представители на синдикалните организации в "България Ер" ЕАД и представители от "Балкан Хемус Груп" ЕАД. От страна на агенцията участие взеха Тодор Николов - изпълнителен директор и Димитър Дойчинов - заместник-изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Срещата със следващия участник, "Еър Уан - България" ЕООД, София ще се състои на 28 септември 2006г.