За трета поредна година Сингапур оглави класацията на Световната банка за най-добро място за правене на бизнес. В класацията България заема едва 45-о място, а Румъния - 47-о. Това сочи класация на Световната банка, публикувана днес и цитирана от ДПА и БТА.

В сравнение с всички останали държави по света Азербайджан е направил повече реформи за развитие на бизнеса през миналата година.

Азербайджан е помогнал на Източна Европа и бившите съветски републики от Централна Азия да постигнат по-голям напредък от всеки друг регион, сочи класацията. Над 90 процента от държавите в региона са направили подобрения, които са улеснили правенето на бизнес.

Прогрес е отчетен и в Африка. В региона са въведени най-много регулаторни реформи от началото на изготвянето на изследването на Световната банка "Да се прави бизнес" ("Doing Business") преди шест години.

Мавритания стана първата африканска държава, която влезе в първите 25 места на световната класация, докато три други държави - Сенегал, Буркина Фасо и Ботсвана - са сред 10-те най-добри реформатори на годината.

Сингапур е най-доброто място за правене на бизнес за трета поредна година, следван от Нова Зеландия и САЩ. Сред нововъзникващите пазарни икономики Китай е на първо място по подобрение на достъпа до кредити, модернизиране на данъчната законодателна уредба и стимулиране на сключването на сделки.

Страната с най-многобройно население в света се класира едва на 83-о място в изследването на Световната банка.