Днес европейските борсови индекси отбелязаха спад, заради опасенията, че финансовите фирми ще се нуждаят от още капитали, които отново дойдоха от САЩ, когато вчера от Lehman Brothers предупредиха, че счетоводни промени могат да принудят "Fannie Mae" и "Freddie Mac", най-големите обезпечителни фондове на ипотеки за жилища в САЩ, да привлекат капитал на обща стойност $75 милиарда.

А в същото време се очаква от Merrill Lynch & Co да отчетат загуба за второто тримесечие, след като отписаха активи за $6 милиарда.

Тези новини, доведоха до нов спад на доверието на инвеститорите към финансовия сектор и рикошираха върху акциите на европейските банки.

В същото време рекордните цени на суровия петрол продължават да оказват натиск върху пазара на превозни средства.

Днес ЕС одобри квотите за търговия с въглероден двуокис, като коментарът на говорителя на Lufthansa беше, че от гледна точка на компанията схемата за търговия с емисии е екологично съобразена и икономически вредна.

От сутринта обаче цената на петрола падна с $3.81 до $137.56, след като от Иран подновиха преговорите за ядрената програма на страната.

Понижението на цената на черното злато доведе до покачване на пазарната стойност на авиокомпаниите.

Европейският широк индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0.946% до 280.49 пункта.

Националните топ индекси на големите европейски икономики през целия ден останаха под вчерашните нива.

Германският DAX понижи с 1.07% до 6 327.6 пункта, британският FTSE 100 понижи с 1.2%, до 5 446.30 пункта, а френският CAC 40 отчете спад с 1.56% до 4 274.80 пункта.

Акциите на UBS загубиха 0.05% от стойността си до 19.96 швейцарски франка, а тези на Deutsche Bank поевтиняха с 2.18% до 53.370 евро за акция.

Bank of Ireland поевтиня с 8.4% до 4.63 евро, след като намали лихвите по бизнес кредити си и в Daily Telegraph публикуваха опасенията на баката, че в близките 3 месеца все по-малко англичани ще започват собствен бизнес.

Сутринта Bradford & Bingley, най-големият заемодател в Обединеното кралство отчете спад с 18% до 34.25 пенса за акция, като в момента книжата му се движат около 36.250 пенса или с 14% понижение спрямо вчера.

Peugeot отбеляза намаление с 3.8% до 30.73 евро. Вторият по големина производител на автомобили в Европа отчете спад на продажбите с 3.5% до 1.23 милиона превозни средства за първата половина на годината.

От компанията предвиждат, че пазарите в Западна Европа ще продължат да се забавят и през следващите 6 месеца, като очакванията са спадът в продажбите на фирмата да достигне 4% до края на годината.

Акциите на Fiat поевтиняха с 3.83% до 9.93 евро, след като от най-големия италиански производител на автомобили обявиха, че смятат да затворят четири от шестте си завода в Италия между септември и ноември заради намаляващите продажби.

Най-голямата германска авиокомпания Deutsche Lufthansa поскъпна с 1.38% до 13.98 евро за акция.