Американските борсови индекси продължиха слабото си представяне и в петък, като така приключиха най-лошата си седмица от февруари насам. Притесненията около влошаващото се състояние на пазара на имоти и свръх скъпия петрол, накараха инвеститорите масово да закриват позициите си.

Автомобилният гигант Ford отчете понижение на книжата си за шести пореден ден, след като се установи, че компанията ще продаде по-малко автомобили заради нарастващите цени на горивата. Строителните компании пък отбелязаха най-слабото си представяне от 2001 г., след оповестяването на негативните данни в доклада за продажби на съществуващи домове. Акциите на финансовата компания Goldman Sachs бяха на червено за девети пореден ден, с оглед опасенията за нови отписвания на активи.

Широкият индекс S&P500 се понижи с 1.3% до 1 375.93 пункта, а индустриалният Dow Jones се раздели с 1.2% до 12 479.63 пункта. Технологичният измерител Nasdaq потъна с 0.8% до 2 444.67 пункта. На всеки пет понижаващи се позиции вчера само една отбелязваше ръст при котировките си.

"Борсовото рали от последните няколко дни като че ли приключи", коментирал е щатски анализатор пред Ройтерс. "Проблемите са свързани с цената на петрола, която е огромна тежест за потребителите. Жилищата не вървят, а финансовият сектор отново показва слабост", продължава той.

За цялата седмица индексът Dow Jones изгуби 3.9% от стойността си, докато широкият S&P500 се раздели с 3.5%. Технологичният Nasdaq завърши с 3.3% по-ниско на седмична база. За лошото представяне на Wall Street вина имаше и протоколът от последното заседание на ФЕД, от който стана ясно, че банката окончателно приключва със свалянето на лихвеното ниво.