Подаването на природен газ за дружеството "Кремиковци" се очаква да спре днес в 14.00 часа. Изпълнителният директор на дружеството "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, цитиран от БНР, че нова отсрочка за спирането няма да има.

Съоръженията, които екипите на газовата компания ще изключат, са извън територията на комбината, затова спирането може да бъде извършено независимо от протестните действия на работниците, разясни Гогов.

Преди дни синдикът на "Кремиковци" АД Цветан Банков поиска отлагане на планираното за 12 май преустановяване на подаване на природен газ за комбината с 48 часа. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати писмо до Българския енергиен холдинг с искане ръководството да вземе спешно съответното решение.

Синдикът поиска отсрочката, за да може да се предостави последна възможност за запазване на коксохимическия завод в комбината и да се осигури време за приключване на търговските преговори, свързани с възлагането на поръчки за коксохимическото производство.

В случай на неуспех на преговорите, подаването на природен газ ще бъде преустановено от страна на "Булгаргаз" ЕАД в 14.00 ч. на 14 май, информираха от министерството в деня на поисканата отсрочка.

Припомняме, вчера стана ясно, че 1400 работници от металургичния комбинат вече са съкратени или пенсионирани.