Тази сутрин в 7:30 часа от Автогара „Добрич" замина първият автобус по пробната засега линия Добрич - Констанца. Три пъти седмично желаещите ще имат възможност да пътуват без прикачвания и без гранични проверки от столицата на Южна Добруджа до Северна Добруджа в Румъния.

Двупосочният билет по маршрута струва 30 лева. Разстоянието между двата града е 130 км. Единственото, което пътниците трябва да носят със себе си, са личните карти - вътрешната в ЕС граница между България и Румъния доведе до отпадане на граничния контрол.

Тази сутрин на автогарата в Добрич желаещите да пътуват за Румъния са били десетима. Главните им мотиви са били посещение на близки и роднини в румънския град.

Очаква се, че интересът от гражданите на Румъния към автобусната линия ще по-силен, тъй като от началото на 2007 румънци от пограничните села, също и от Констанца, масово прииждат в град Добрич за да пазаруват. По информация на търговци от Добрич, най-голям интерес за румънските гости представлява бялото саламурено сирене.

Констанца, древната римска крепост Томи, с малко над 300,000 жители е вторият по големина град в Румъния.