В петък, 20 юли 2007 г.  Министерството на труда и социалната политика започва  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съобщи пресцентърът на министерството.

Управляващият орган на Оперативната програма, която се очаква да бъде одобрена официално от Европейската комисия през септември т.г., е Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП, а междинни звена са Министерството на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Програмата, която ще се реализира в периода 2007- 2013 г. е с общ бюджет 1 213 869 575 евро.

Оперативната програма има готовност да стартира шест процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в общ размер на 87 718 976 лева, разпределени за квалификационни услуги и обучение на заети лица, грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с увреждания и самотно живеещи, подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, ученици в средните училища и разработване на училищни и студентски практики, създаване на благоприятна мултикултурна среда и интеркултурно образование и др.