Програма „Старт на кариерата" на Министерството на труда и социалната политика тръгна от днес в цялата страта. Целта й е увеличаване на заетостта на младите хора чрез предоставяне на възможности за започване на работа, непосредствено след дипломирането им, в централни ведомства (министерства, агенции и др.), областни и общински администрации.

До 13 април 2007 г. младежите могат да подават в дирекциите "Бюро по труда" по регистрация комплект документи с молба - заявление за участие по програмата, в която посочват ведомствата, за които кандидатстват и съответните работни места. Документите се подават лично.

Общо 274 министерства, първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, общински и областни администрации, са заявили, че имат желание да наемат 2237 младежи. По първата процедура на програмата за тази година, работа ще могат да започнат 458 младежи - 28 в областните администрации, 194 - в общинските администрации и 236 - в министерства и други ведомства.

Реализацията на програмата спомага за преодоляване на изтичането на мозъци от страната, за улесняване на прехода от образователната система към трудовия живот и предотвратяване на загубата на квалификация и остаряването на знанията и уменията на младежите с висше образование. Положителен резултат от реализацията й се отчита и по посока на възможностите, които се предоставят за обновяване на сектора „публична администрация".

Най-търсените професии и специалности от областните и общинските администрации са „Право" и „Публична администрация", търсят се и строителни инженери. В централните ведомства най-много се търсят юристи и младежи, завършили „Икономика", „Счетоводство" и „Информационни технологии".

Предвид големия интерес, през последните години, се увеличават средствата, които се осигуряват от бюджета за активна политика на МТСП за субсидиране на заетостта (заплати и осигуровки) на младежите, наети по програма „Старт на кариерата". През 2006 г. за всяко наето лице са осигурявани средства за работна заплата в размер на 250 лв. месечно, а през 2007 г. - заплатата е 280 лв. Младежите се наемат на трудов договор със срок до 9 месеца. През 2006 г. работа по програмата са започнали 470 младежи.