Договорите за конверсия на военните бази в Разград и Симитли бяха парафирани вчера от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектите са по програма ФАР, Финансов меморандум 2004 и предвиждат превръщането на бившите военни бази в бизнес-зони, в които ще се строят производствени помещения и административни офиси в двете общини.

За ЛОТ 1 - базата в Разград - стойността на договора е 2 090 591 евро. Строител на обекта е българската фирма "Сиконко".

За ЛОТ 2 - базата в Симитли стойността на договора е 2 249 944 евро. Строител е българският клон на немската фирма "Хохтийф".

Супервизията и на двата лота ще се извършва от фирма "Рутекс&Микс Консулт". Стойността на строителния надзор е общо 155 300 евро.

От началото на 2007 година ще започне проектирането на обектите, което ще завърши до два месеца и ще започне строителството. Срокът на договорите за строителство е 28 месеца, а на строителния надзор - 29 месеца.

Подписан е и договор за Техническа помощ с италианската фирма "Студио ди инджениера Джузепе Костанцо", която ще обучава управленските екипи на бизнес-зоните. Мениджърите са избрани от съответните общини. Обучението им ще започне от 1 юни 2007 година. Договорът за техническа помощ е за 18 месеца и е на стойност 466 600 евро.