Агенция Xinhua предаде днес от Пекин, че според министъра на труда и социалната сигурност на Китай Тиен Чънг Пинг, градските центрове на страната трябва да създават 13 милиона повече работни места годишно.

В идващите няколко години най-малко 24 милиона градски жители ще търсят работа всяка година. Но само 11 милиона нови работни места ще бъдат откривани. Тиен предрича, че десет милиона нови работници от селата ще се струпват в градските зони всяка година.

И затова броят на завършилите университети и колежи, които не могат да си намерят работа всяка година устойчиво нараства. Тиен каза, че през тази година  1.24 милиона университетски възпитаници са нямали работа, когато са завършили следването си.

Сигурността на работното място е повлияна от банкрутирането на някои държавни преприятия. Според Тиен 3.5 милиона държавни служители могат да бъдат уволнени между 2006 и 2008 г. Броят на заетите в държавни предприятия е паднал от 71 милиона през 1998 до едва 40 през 2005 г.

Повечето от безработните градски жители се намират в по-слабо развитите западни и централни части на страната. Най-често те са между 40 и 50 годишни и им липсват технически умения. Едновременно с това много предприятия и заводи са в отчаяна нужда от квалифициран персонал.

Правителството възнамерява да се справи с проблема, като развива трудоемки индустрии като услуги, частен сектор и средни и малки предприятия. Освен това ще се развива професионалното образование, също и учебни класове за безработни, които да им помагат да започнат собствен бизнес.

Предвижда се и промяна на адресната регистрация в Китай, с цел да се осигури свободния поток на трудови ресурси и еднакви услуги по заетостта за градските и селските работници, е казал Тиен.