Великобритания и Швейцария са най-предпочитани за средно образование от българските ученици, съобщи Ирина Христова управител на "Интеграл", по повод предстоящото изложение за елитни пенсионни училища и езикови ваканции в чужбина. То ще се проведе в столичния хотел "Хилтън" на 3 и 4 декември, на 6 декември в хотел "Тримонциум" в Пловдив и на 8 декември в хотел "Димят", Варна. На него ще бъдат представени 34 частни средни училища и колежи от Великобритания, Швейцария, Германия и Италия.

Европа е предпочитано място за получаване на средно образование. Цели 50% от децата предпочитат да получат чуждестранното си образованието във Великобритания, 30 на сто в Швейцария, а останалите проценти се разпределят между Испания, Германия, Италия и др., заяви Христова. Тя посочи, че българските родители предпочитат да насочват децата си към смесените училища въпреки че за най-елитни се смятат еднополовите училища.

По данни на Британския независим съвет на Асоциациите на независимите средни училища общият брой на чуждестранните ученици в Англия през 2011 г. се е увеличил с 1900 и е надхвърлил 24 500 ученика. Само за тази година Великобритания е приела 10 900 чуждестранни ученика от различни страни. Отчита се и засилен интерес на българите към средните училища в чужбина като за последната година броят на кандидатствалите ученици се е увеличил с около 30 процента, посочи Христова.

За изложението в България ще пристигнат и представители на предпочитаните от родните кандидати "Caterham School" и Abey DLD, които са в списъка на топ-училищата за подготовка за престижни британски университети. Според класацията на Financial Times "Caterham School" е на първо място сред смесените пенсионни училища за деца между 11 и 18 годишна възраст.

Таксите за обучението и престоя в частно училище в Англия излиза около 25 000 британски лири, в Швейцария между 53 000 и 95 000 швейцарски франка, а на други места в Европа около 30 000 евро.

Практиката до момента показва, че тези, които са завършили частни средни училища извън България по-лесно влизат в топ университетите. По данни на Националния статистически институт у нас в частни училища учат 6000 ученика, което прави само 1% от общия брой.

На предишни изложения сме се сблъсквали и с нетипични въпроси, като например - колко метра е плувния басейн, в коя дивизия играе футболният отбор на училището и дали мога да взема коня си с мен. Дори и последният въпрос има своя отговор, защото има училища, които имат конюшни и тези, които искат могат професионално да се занимават с яздене, каза още Христова.