След американските и германските и английските власти започнаха разследване на своите граждани, вложили средства в Лихтенщайн. В банките на Княжеството има руски пари. Световната банкова криза ги задължава тези пари дa се върнат у дома, пише „Газета ру".

300 състоятелни британски граждани са вложили 1 милиард стерлинги в трезорите в Княжеството. Разследването в Англия е продължение на нашумелия скандал с банките в офшорната зона Лихтенщайн. По изчисление на експертите от 30 милиарда евро, които трябва да влязат като приходи в бюджета на ФРГ, 8 милиарда от тях отиват по сметките в Лихтенщайн.

Разследването започна след като служител от една от банките в Лихтенщайн предостави диск с информация за тайни отчети.

В центъра на скандала попадна и бившият шеф на "Дойче Телеком", който беше заподозрян в превод на 1 милион евро в лихтенщайнската банка  LGT. В Германия последваха серия от арести, но това се оказа само върхът на айсберга. В скандала беше замесена инвестиционната банка  UBS. Подкомитетът по разследване към американския сенат обнародва доклад, според който UBS, принцът на Лихтенщайн Филип и контролираната от него банка са помагали на богати американци да укриват данъци.

Възможно е в Лихтенщайн да има и руски пари. Общият обем на изнесените в чужбина руски капитали вероятно са между 100 и 300 милиарда долара. Бившият директор на МВФ Мишел Комдесю оценява обема на тези средства на 2% от световния брутен вътрешен продукт. По  коричество милиардери Русия стабилно заема второ и трето място в света. Парите в долари в данъчния оазис Лихтенщайн  на руснаците е няколко десетки милиарда долари. Увеличението на рисковите вложения в нелегални офшорни операции е благоприятно за икономиката на Русия, твърдят експерти.