Официалното посещение на премиера Доминик дьо Вилпен идва в много важен момент от развитието на нашата страна и на Европейския съюз, както и на двустранните връзки между България и Франция, каза министър-председателят Сергей Станишев на заключителната пресконференция след приключването на пленарните разговори в МС.

Той изказа благодарност за последователната подкрепа на Франция за членството ни в ЕС. Това бе единствената държава, в която гласуването на договора за ратификация на членството ни и в двете камари на парламента беше единодушно - един много ясен политически знак, който ние ценим, подчерта премиерът.

Сергей Станишев изрази своята убеденост, че добрите отношения между двете ни страни са предпоставка и за стратегическото ни партньорство в Европейския съюз.

Затова има всички основания, смята премиерът, тъй като позициите по редица въпроси са много близки, например в областта на общата външна политика и политиката на сигурността на Европейския съюз, в областта на енергийната политика, в търсенето на диверсификация на източниците, на доставка на енергия и формите на енергия, в областта на селскостопанската политика.

Франция и Европейският съюз имат една обща отговорност и тя е да възтържествува справедливостта, заяви министър-председателят на Франция Доминик дьо Вилпен по въпроса за решението на казуса с нашите медицински сестри в Либия. Той съобщи, че на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС през този месец ще постави въпроса и ще настоява да се вземе ясна позиция по този въпрос, така, че на предстоящите Европейски съвети през март и юни да бъдат обсъдени конкретни инициативи в тази посока.

Това мъченичество трябва да приключи, заяви Доминик дьо Вилпен и добави: ще направим всичко възможно за възстановяване на контактите и в рамките на диалога за достигането до благоприятен изход от положението. Днес всички ние трябва да броим дните, които ни разделят от деня, в който българските сестри ще се върнат в България, каза френският премиер.

По време на пленарните разговори двете страни се обединиха около становището, че двустранните отношения, които имат изключително дълбоки корени и традиция, сега преминават на нов етап на партньорство - и в областта на икономиката, на културата, на военно-икономическото сътрудничество, на мироопазването.

Увеличаването на стокообмена е факт, но френските инвестиции у нас биха могли да бъдат повече, каза премиерът Сергей Станишев. Двете ни страни могат да направят повече и за задълбочаването на контактите между предприятията от малкия и средния бизнес, добави той.

Преди заключителната пресконференция на двамата премиери, в тяхно присъствие бе подписано и Споразумение за взаимна защита  и обмен на класифицирана информация. Документът бе подписан от председателя на Държавната комисия по сигурността  на информацията Цвета Маркова и от френския посланик у нас Ив Сен-Жур.