Военното министерство иска над 200 000 евро неустойки от американската фирма "Текстрон Марин & Ленд". Според министъра на отбраната Николай Цонев е "абсолютно сигурно", че министерството ще получи неустойка.

Очакваната сума е за забавянето на договора с фирмата за доставката на седем бронирани колесни машини М1117 на стойност 14 млн. лева. В момента се водят преговори с фирмата и за изплащането на други неустойки, твърди Цонев.

Представителят на "Текстрон" за България Емил Дерменджиев заяви, че "ако има достатъчно основания, фирмата ще си плати неустойката за забавянето на доставката", съобщи mediapool.bg. Изключва се възможността казусът да бъде решен по съдебен път, презна Дерменджиев.

Сделката с "Текстрон" бе подписана от бившия военен министър Веселин Близнаков в края на миналата година, като средствата бяха отпуснати целево от правителството.

Една от причините да бъде избрана американската фирма за изпълнител на поръчката бе именно декларираната възможност да достави машините веднага.

Близнаков заяви тогава, че ще държи строго за спазването на срока до края на 2007 г. машините да бъдат на разположение на контингента ни в състава на ИСАФ в района на афганистанската столица Кабул. Бронираните коли обаче пристигнаха едва през април.

Наскоро Цонев заяви, че техническото задание на търга за закупуването на седем бронирани колесни машини е било променяно четири пъти, докато не са били "нацелени" параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик.

Комисията по сделката бе оглавявана от началника на Сухопътни войски ген. Иван Добрев, а министър Веселин Близнаков я наблюдаваше пряко и я подписа в края на миналата година.

В сряда той коментира, че вътрешната проверка по случая все още тече. До момента тази поредна спорна сделка за нова техника на армията не е привлякла вниманието на прокуратурата.

До крайния етап на процедурата за избор на фирма доставчик бяха допуснати две фирми - "Текстрон" и турско-британската компания FNSS със своя модел "Парс". Тогава FNSS протестираха срещу процедурата и поискаха дисквалификация на "Текстрон".

В писмо до министъра на отбраната, Народното събрание, президента и премиера ръководството на компанията посочи, че има несъответствие между заданието за търга и продукта на избрания доставчик.