Разширяването и реконструкцията на Прохода на Републиката, което започна преди месец, вече е в разгара си.

Горските масиви, през които ще минава разширеният път, вече се изсичат. Дървените трупи нощем се извозват от камионите на Дивечовъдна станция "Болярка", за да не се пречи през деня на багерите и камионите.

Все още в Министерството на земеделието и горите не са приключили окончателно процедурите по отчуждаване на терените. Фирмите изпълнителки на ремонта обаче твърдят, че работят по трасета с приключили процедури, съобщава в."Янтра днес".

Потокът от тирове секнал, защото започнало взривяването на скалите. Повечето от преминаващите леки автомобили са си извадили пропуски от кметствата.

На юг от Войнежа "Биндер" вече са разширили трасето с три взрива. Около Въглевци за взривяване се подготвя огромна скала. От няколко дена сонда пробива отворите за амонита.

В четвъртък целият участък ще бъде затворен, защото взривни работи ще правят сливенската фирма, а следващата седмица и "Пътни строежи" започва с повалянето на скалите, заяви управителят є инж. Филип Маринов. Ще бъдат взривени над 1 млн. куб.м скална маса.

"Водно строителство" ­ Велико Търново вече прокарва трасето, по което ще бъде преместен магистралният водопровод от Вонеща вода към Килифарево.

Полагат се стоманобетонните водостоци, в които ще минават полиетиленовите тръби с диаметър 200 мм, издържащи на налягане от 10 атмосфери.

Променяме трасето на 1543 м водопровод и ще сме готови до ноември догодина, каза инж. Трифон Колев, технически ръководител на обекта.