Xerox Europe планира да изнесе някои от операциите си в икономики с ниска цена на труда като Индия и Филипините, научаваме от ирландския Independent.

Очаква се и България да влезе в числото на кандидатите за тези дейности.

Но добрата новина за нас се посреща с неприязън от ирландците.

Повече от половината от 900 работници в Xerox Europe Ирландия, чиито работни места са под въпрос в следствие на сделката за аутсорсинг (изнасяне на производствени операции за други изпълнители, най-често в чужбина), са се обърнали за помощ към юристи.

Близо 500 от служителите, чиито работни места през следващия месец ще бъдат трансферирани към поделение на IBM, са дали всеки по €10 на правен фонд, за да получат съвет по какъв начин компанията е взела решението.

Писмо от комитет на персонала е било изпратено до мениджмънта на Xerox, в което се посочва, че персоналът ще търси правни консултации относно начините, по които хората са били информирани за действието на ръководството.

Протестира се срещу това, че компанията нелоялно е обявила новите работни места на сайта за наемане на персонал на IBM, преди да информира самите работници в своята компания.

Това означава, че информацията как нашите работни места се преместват в България е била в публичното пространство дълго преди даже да сме били информирани, че нещо се е случило, казва се в писмото.

В писмото също се посочват пътища за успокояване на засегнатия персонал, включително и пакети компенсации. IBM планира компенсации в 18 - месечен период.

Заводът на Xerox Europe в западен Дъблин е отворен през 1998 година. Планираните съкращения за главно в кол - центъра за потребителска поддръжка на клиентите на Xerox по целия свят. В началото на август Xerox заяви, че от началото на септември ще бъде направен аутсорсинг на този бизнес към поделение на IBM.

Редакцията на Money.bg се свърза с IBM България за коментар и очакваме в скоро време да знаем повече.