Японската йена, южнокорейският вон и целият азиатски борсов пазар отбелязаха чувствителен спад, след като Северна Корея съобщи, че е провела опит с ядрено оръжие.

Спадането на йената е до осеммесечен минимум спрямо долара: от 118,83 на 119,30. Вонът отбелязва най-големия си спад от декември 2004 г., спадайки с 1,6% до 963,9 вона за долар. Индексът на корейската борса спадна с 2,4%.

Коментарът на азиатските валутни анализатори, цитирани от Bloomberg, е че местните инвеститори са загрижени за регионалната сигурност. Не се изключва военна инвазия от страна на САЩ, което ще е пагубно за регионалната икономика.

Припомняме, че Пхенян оповести плановете си за провеждане на този ядрен опит на 3.10. На 6.10 американското правителство, от територията на Япония, направи изявление, че всеки тест „ще бъде заплаха за международния мир и сигурност".

Индексът на „Морган Стенли" за Тихоокеанска Азия с изключение на Япония спадна с 1,1%. Пазарите в Хонконг и Австралия също спадат. Японския и Тайванския пазар са затворени за обществен празник.

А това са само първите ефекти на труса от ядрения опит. Тепърва ще разбираме доколко сериозни са опасенията на финансистите и политиците.

На предстоящото днес заседание на Съвета по Сигурността на ООН, делегацията на САЩ ще поиска тежки международни търговски санкции за Северна Корея въз основа глава 7 от Устава на ООН, научаваме от РИАН.

Другият „голям" в региона, Русия, все още не е взел официално становище по проведения ядрен опит. Властите в Пекин са били уведомени 20 минути предварително за взрива.