В НДК започна третият извънреден конгрес на НДСВ. Форумът трябва да промени името на партията, да гласува промени в устава и да избере ново ръководство на НДСВ.

Сред гостите на конгреса са премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Сред най-вероятните варианти за ново име е НДСВ като абревиатура, като тя обаче да не бъде съкращение от определено име. Друг спряган вариант бил Национално движение „Справедливост и възход" - Европейски либерален алианс (ЕЛА), съобщи Дарик радио.

Освен промяна в името и в устава на НДСВ, както и приемането на нова програма, се очакват и сериозни смени в ръководството на партията, което вероятно ще бъде подменено почти в целия си състав.

Очакванията са и за сериозно свиване на партийното ръководство и на броя заместници на лидера. Конгресът на НДСВ ще анализира и резултатите на евроизборите, на които партията спечели само един мандат.

Дни преди конгреса на жълтата партия представители на НДСВ се обявиха за съществени промени в ръководството и политиката на формацията, заради спада на доверието на избирателите.

Появиха се и слухове за възможността разочаровани от НДСВ да създадат нова либерална партия у нас. Други депутати пък заявиха, че на форума трябва да бъде поставен въпроса за излизането на жълтите от управляващата коалиция.