Бюрата по труда в градовете, в които има висши учебни заведения или клонове/филиали на висши училища, започват приемането на документи на студенти за работа в Германия през лятото на 2007 г., съобщиха от Агенцията по заетостта.

Кандидатите, студенти в български висши учебни заведения, трябва да са на възраст между 18 и 35 години и да са редовни студенти без последен курс на обучение. Те трябва да имат добри познания по немски език (най-малко 3 години езиково обучение) и да са готови минимум 2 месеца да работят в Германия.

До 30 ноември 2006 г. желаещите да кандидатстват трябва да представят в бюрото по труда, където се намира висшето училище, следните документи:

  1. Молба (свободен текст) на български език. В нея трябва да се декларира, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция, а така също, че притежават необходимите средства да финансират сами заминаването си за Германия.
  2. Уверение от висшето училище, че младежът е редовен студент и не е последен курс на обучение.

До 8 декември 2006 г. бюрата по труда ще извършат проверка на езиковите познания и ще одобрят необходимите кандидати, в съответствие с утвърдената за всяко учебно заведение бройка.

Одобрените студенти попълват комплект документи, който се изпраща в Централната служба за трудово посредничество (ЦСТП) - Бон. Агенцията по заетостта лично ще уведоми студентите за получени от германска страна предложения за работа.

Документите на поименно изисканите студенти се подават от германските работодатели директно в ЦСТП - Бон.