Въпреки факта, че всички собственици на автомобили редовно следят, доливат или сменят охлаждащата течност, около антифриза битуват много нелепи мнения и слухове. В тази статия сме събрали най-популярните митове, в които продължават да вярват дори опитни шофьори.

Мит 1. Антифризът няма нужда да се сменя - доливането е достатъчно

Някои собственици на автомобили са убедени, че антифризът не трябва да се сменя. Ако нивото на резервоара е паднало под минималната маркировка, тогава просто трябва да се допълни. Това е голяма заблуда, защото охладителят има ресурс и срок на годност. Посочено е на етикета или директно върху кутията.

Освен това всеки производител на автомобили в ръководството за експлоатация посочва интервала на поддръжка. По време на него трябва да направите пълна подмяна на антифриза. Това е важно: ако пропуснете поддръжката, охлаждащата течност ще загуби свойствата си, по неефективно ще охлажда двигателя и предпазва елементите от корозия.

Мит 2. Антифризът да се използва само през зимата, през лятото можете да използвате вода

Пестеливите шофьори казват, че антифризът трябва да се пълни само през зимата, а през лятото е по-добре да се използва обикновена вода. Това е голяма заблуда, която датира от времената на социализма и дефицита на части и качествени консумативи за автомобилите. По онова време икономичните шофьори наливаха вода през лятото и харчеха пари само за охладителната течност през зимата. За да избегнете проблеми и да удължите живота на охладителната система, струва си да закупите добър антифриз и да го използвате през цялата година.

Мит 3. Фабрично производителите наливат евтин и некачествен антифриз

Даже сред съвременните шофьори все още има мит, че в новите автомобили във фабриката се налива евтин и некачествен антифриз. Ето защо, след покупката, си струва да го замените с добър възможно най-скоро.

Това е голяма заблуда - в действителност всичко е точно обратното. Автопроизводителят купува само висококачествени течности, които преминават строг контрол на качеството. За компанията да използва доказани продукти на конвейера е въпрос на гордост. Ето защо не трябва да се съмнявате в качеството на фабрично заредения антифриз.

Мит 4. Не можете да смесвате антифриз с различни цветове

Всъщност няма връзка между цвета на охлаждащата течност и химическия състав. На пазара можете да намерите един и същ вид антифриз в различни цветове. Смесват се без негативни последствия.

В същото време има антифриз от същия цвят, но от различни видове. Те не могат да се смесват - това може да доведе до образуване на утайка и загуба на първоначалните свойства. Следователно, за да разберете дали антифризът може да се смесва, трябва да разгледате вида и класа на течността.

Но тук има един нюанс. При смесване на антифризи с различни цветове често се получава течност с неочакван нюанс. В бъдеще е трудно да се каже по външния му вид дали трябва да бъде сменен. Следователно в идеалния случай по-добре е да смесите антифризи, които са еднакви по цвят и тип.

Мит 5. Всички антифризи са еднакви

Дори опитни собственици на автомобили казват, че всички антифризи са еднакви и няма смисъл да плащате повече за пътя. Това съвсем не е точно така. Никъде няма да намерите евтина и качествена течност. Когато шофьор купува антифриз на съмнително ниска в сравнение с другите цена, той поема голям риск. Какъв е ресурсът на такава охладителна течност, от какво е направена и дали изобщо ще бъде полезна - на всички тези въпроси няма да намерите отговор, докато не стигне до сервиз за отстраняване на повреди.