В началото на тази седмица Илън Мъск обяви, че Tesla вече ще приема плащания в bitcoin за покупката на нейните електромобили. И това със сигурност е добра новина за инвеститорите в криптовалутата.

Но какво би станало, ако нейната цена се удвои след година, а те са използвали закупените дигитални монети, за да си купят кола? От друга страна пък какво, ако задържат инвестициите си, а последва нов рекорден срив на цената, както през 2018 година?

Това питат от Bloomberg в свой анализ по темата, в който са включени мненията на различни експерти за това дали има смисъл човек да си купи автомобил на Tesla с криптовалутата.

Мъск: Вече може да си купите Tesla с биткойн

Мъск: Вече може да си купите Tesla с биткойн

Едва ли обаче мнозина ще направят това

Защо може да е добре човек да го направи?

Феновете на bitcoin традиционно съветват новобранците инвеститори в дигиталната валута да не разпродават активите си за нищо на света. А тяхната теория е, че в бъдеще криптовалутата ще бъде основата на разплащателната система на бъдещето на мястото на долари, лири и евро.

И наистина, готовността на Tesla да приемат плащания в bitcoin е една крачка по-близо до осъществяването на това, но все пак света все още е далеч от това да се откаже от традиционните валути.

Въпреки това прогнозите на анализаторите клонят в посока на нов пик в цената ѝ в средносрочен план, така че в какъв случай би имало смисъл да използваш криптовалутата, за да си купиш нещо като автомобил, например?

Най-логичната причина би била, ако човек иска да се откаже от своята инвестиция в bitcoin. На това мнение е финансовият съветник от Elemental Wealth Advisors Дан Херон. "Това е добър момент да използваш активите си за покупка, ако очакваш цената да тръгне надолу", добавя той.

По думите на автора на "The case for People"s Quantitative Easing" Франсис Копола покупката с bitcoin е добро решение за хора, които не си падат по рискови инвестиции.

"Цената на bitcoin се мени повече, отколкото да се покачва. Тя не се отправя към рекордни стойности, както преди няколко месеца. Просто върви малко нагоре, а след това се връща надолу и създава пълна бъркотия на пазара", казва той.

"Може би това е плекалено волатилен актив за вас и ако е така, това може да е перфектна възможност да си купите такава Tesla, каквато винаги сте искали", добавя специалистът.

А защо да не го прави?

Други анализатори не споделят това мнение и смятат, че да използваш вложенията си в bitcoin за закупуването на автомобил не си струва. И тяхната теза също е логична - криптовалутата може да е волатилна, но експертите са единодушни, че поне в следващите няколко години цената ѝ ще расте. От друга страна автомобилите губят стойност много бързо след покупка.

"Запазете своите спестявания в bitcoin", казва предприемачът и брокер на криптовалути от Лондон Елииса Дадиани. "Купете си Tesla с традиционните пари, които скоро ще изчезнат", съветва тя.

Експертът добавя, че новината за Tesla е сигнал, че Илън Мъск вярва в дългосрочен план в развитието на bitcoin дори повече, отколкото в бъдещето на собствената си компания. А като довод за това тя посочва, че самият той призна преди време цената на акциите на Tesla за надценени.