Цената на биткойн се успокои на равнище от 55,3 хил. долара, изгубвайки върховите си позиции от 60 хил. долара за койн. Но вероятно той ще се върне към растеж, защото по-рано днес предприемачът Илън Мъск обяви, че клиентите на Tesla вече ще могат да си купуват коли в криптовалутата.

Това беше първоначалната идея на предприемача, когато компанията му купи биткойн за 1,5 млрд. долара и сега, изглежда, нейната реализация се случва.

Звучи малко вероятно обаче много хора да се втурнат да си купуват електромобили от компанията с биткойн, тъй като криптовалутата към момента почти не се използва за разплащания. Масово инвеститорите я държат като спекулативен актив, надявайки се цената ѝ да нарасне.

Вероятно именно това е и целта на Мъск, който е сред големите привърженици на криптовалутите сред милиардерите по света.

Това няма да е първия път, в който негов туит влияе върху стойността на някой актив. По-рано той написа просто "Gamestonk!", което доведе до допълнително изстрелване на акциите на GameStop по време на ралито ѝ, а след това подпомогна поскъпването и на меме криптовалутата Dogecoin.