Concept One, първаият електромобил на хърватската Rimac Automobili, основана през 2011 г., има 1224 конски сили и впечатляващите 1600 Nm въртящ момент. Пробегът ѝ е 360 км и като нова струваше 1 млн. евро. Това звучи впечатляващо. Докато не видим втората им кола.

Засега тя носи името Concept Two, но във видео, публикувано в YouTube страницата на Rimac, Мате Римац, обясни, че тя няма да се казва в окончателния си вариант. А хърватската компания все повече се доближава до него, като към момента представянето на хипер елекромобила е ограничено на едва 80% от потенциала (по отношение на въртящия момент), но скоро той ще влезе в производство.

Разбира се, че той ще е изключително скъп, когато в крайна сметка достигне до крайните потребители. Но от производителя обещават, че той няма да е просто кола за пистата, а ще е напълно хомологиран електромобил, който ще може да се използва за ежедневно каране.

Засега около Concept Two има много неизвестни, които не се ограничават до името. Все пак се знае, че окончателните му конски сили ще са около 1914. Но даже и без пълния му потенциал, той дава заявки за най-бързо ускоряваща кола на планетата. Към момента това постижение сред колите в производство се дължи от Bugatti Chiron, който изминава 402 метра (четвърт миля) за 9,4 секунди.

Във видеото, публикувано от Римац, Concept Two, както стана ясно, не оперира на пълния си потенциал, а на около 80-85% от него. Освен това моделът още няма инсталиран launch control, с който ще се сдобие в бъдеще. Въпреки това той успя да измине въпросните 402 м за 8,94 секунди от нормален старт, което го прави по-бързо ускоряващ от Bugatti Chiron.

Ускорението от 0 до 100 км/ч е от 2,33 секунди, което, по думите на Римац, е "доста зле". Той отдава това на факта, че тестът не се провежда на същинска писта, а на изоставено летище в Хърватия.

Ето как се представя Concept Two срещу Porsche Taycan Turbo S: