Германия ще наложи глоба на производителя на Mercedez-Benz Daimler между 800 милиона евро и 1 милиард евро заради нарушения при автомобилите, които използват дизелово гориво. 

Държавната агенция за автомобилен транспорт KBA e открила софтуер, който манипулира данните за отделените вредни емисии от моделите Mercedez-Benz C-Class и E-Class, пише Reuters, позовавайки се на информация от германското списание Der Spiegel. Регулаторът е наредил германският автомобилен производител да изтегли 280 000 коли.

Компанията може да плати глоба от 5000 евро на автомобил. Разследването се провежда понастоящем и според властите в страната то няма да бъде завършено преди края на годината. От Daimler отказват да коментират случая, докато по него все още тече разследване.

През май 2017 година германската автомобилна компания бе замесена в друг скандал. Тогава полицията е претърсила офисите на Daimler поради съмнение за измама, свързана с последваща обработка на отделените газове от дизеловите автомобили.

Освен това компанията е обект на разследване и от властите в САЩ. През февруари 2016 година Американската агенция за защита на околната среда поиска Mercedes-Benz да обясни нивата на вредните емисии в някои от колите с дизелово гориво.

Съдът в Германия използва административни заповеди, за да наложи глоба на Volkswagen, Audi и Porsche, обвинявайки висшето ръководство за пропуски в контрола, което е позволило манипулиране на отделяните вредни емисии.

През май съдът в Щутгарт глоби Porsche с 535 милиона евро, доставчикът Bosch с 90 милиона евро. Полицията в Брауншвайг глоби Volkswagen с 1 милиард евро, а съдът в Мюнхен наложи глоба от 800 милиона евро на Audi.