Китай въвежда нови регулации на автомобилния пазар. От 2019 г. всяка десета продажба трябва да е на кола с електрически мотор - в противен случай производителите са заплашени от нуждата да купуват специални кредити или да бъдат глобени, предава Bloomberg. От 2020 г. процентът ще скочи до 12.

Мярката е част от стратегията на китайското правителство да се справи с изключително замърсения въздух в големите градове. Тя ще е в сила за всяка компания, която продава по поне 30 000 автомобила годишно на най-големия автомобилен пазар в света. В момента по улиците в Поднебесната империя се движат над 200 милиона автомобила.

Ако автомобилните производители не спазят закона, ще трябва да закупуват специални кредити. Средствата ще бъдат превеждани на останалите компании, които са преизпълнили целта.

Така най-големите печеливши се очаква да бъдат Tesla и местната BYD. Както вече стана ясно, компанията на Илън Мъск е получила над 1 милиард долара от своите конкуренти заради подобна регулация в щата Калифорния, САЩ.

Build Your Dreams (BYD), която имаше планове да строи завод в България, но по-късно се отказа, е произвела 46 855 електрически автомобила.

Tesla събра $1 милиард от конкурентите си. И Мъск не е доволен

Tesla събра $1 милиард от конкурентите си. И Мъск не е доволен

Останалите автомобилни компании също не са щастливи