Tesla най-накрая стъпва и в Източна Европа. Производителят на електромобили от САЩ ще изгради първата си зарядна станция от типа Supercharger в България през 2020 година, става ясно от интернет страницата на компанията. За бъдещата ѝ поява се знае още от началото на 2017 година, но досега нямаше информация кога ще заработи тя.

Зарядната станция ще се намира на бул. "България" в Пловдив, в близост до кръстовището с ул. "Победа", гласи картата на интернет страницата на производителя. Уточнено е, че точната локация може и да бъде сменена.

Зарядната станция ще бъде част от коридора, който Tesla изгражда, "от Норвегия до Турция", по думите на главния изпълнителен директор Илън Мъск.

Досега в България и съседните страни няма зарядни станции на Tesla, нито сервизи или магазини. Най-близкият магазин и сервиз се намират в австрийския град Грац. Очаква се такъв да има и в Истанбул скоро. Най-близката зарядна станция, която обаче не е от бързия тип, е в Белград. Компанията планира да изгради още редица зарядни станции на Балканите, но засега не е обявила кога ще се случи това.

Към края на миналата година в България има 70 автомбоила Tesla и общо 785 електромобила. По-нови данни не са достъпни заради проблем с платформата на държавната ни администрация.

По-рано тази година стана ясно, че Tesla навлиза и в Чехия, като ще изгради сервизен център.

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

Мартин Хаджистойков, основател и главен изпълнителен директор на eCars, пред money.bg