Американският производител на eлектрически автомобили Tesla публикува първия си доклад за въздействието от дейността си върху околната среда. С това компанията се присъедини към 80% от компаниите в S&P 500, които сами създават свидетелства за собствения си корпоративен рекорд за устойчиво развитие.

Tesla показа данни за отделения въглероден диоксид на глобално ниво за една година. Обемът на вредните емисии, отделени пряко и непряко от дейността на компанията е 282 000 метрични тона, пише Bloomberg. Количеството е отделяно от зареждане, управление на автомобилите, енергийни операции, услуги за продажба и доставки за 2017 година.

Въглеродният диоксид от съоръженията на Tesla е 146 000 метрични тона. За сравнение тази сума за конвенционалния автомобилен производител Ford e 4,4 милиона метрични тона.

Това се дължи и на факта, че компанията на Илън Мъск продава по-малко коли, спрямо останалите производители и се различава от тях, тъй като те използват двигатели с вътрешно горене.

Tesla e продала 550 000 електрически автомобила, а те са изминали над 10 милиарда мили. Това възлиза на 4 милиона метрични тона спестени вредни емисии, спрямо конвенционалното каране.

"Това е еквивалентно на спестяването на вредни емисии, отделени от над 500 000 автомобила с двигатели с вътрешно горене и икономия на горивото от 22 мили на галон", обясняват от компанията.

Според доклада на производителя на електрически коли генерирането на слънчева енергия от 13,25 тераватчаса надхвърля енергийното потребление на автомобилите на марката по пътя, което е 5,26 тераватчаса. За сметка на това обаче, Tesla e осигурила по-малко специфики за безопасността по време на работа в някои от фабриките си.

Служителите на компанията са с разнообразна националност. Заетите в завода във Фремонт са азиатци, латиноамериканци, афроамериканци.

Според специалисти докладът на компанията е твърде повърхностен, но е стъпка напред в намеренията за устойчиво развитие и ще бъде надграждан през годините.

Данните сочат, че потреблението на вода за производството на един автомобил е спаднало с 9 процента спрямо периода 2016-2017 година.

Фирмата Trillium, която наблюдава инвестиции в Tesla за 2,5 милиарда долара, е поискала от компанията доклад за устойчиво развитие още през 2017 година. Тя е открила доста нарушения в завода във Фремонт и е заявила, че очаква по-сериозен анализ на дейността и устойчивостта на Tesla.