Германската марка Porsche ще пусне първия си сериен електрически автомобил през 2020 година. Инвестициите в проекта се очаква да възлязат на 1 милиард евро.

За организиране на производството ще бъдат разкрити 1400 нови работни места. Моделът ще бъде сглобяван в Щутгарт. 

Дизайнът на автомобила прилича на концепта Mission E, който беше представен миналата година по време на автомобилното изложение във Франкфурт. Новият автомобил с работен индекс J1 ще бъде построен върху специално разработена платформа за този модел. Основният конкурент на колата се нарича Tesla Model S, пише autoexpress.co.uk.

Прототипът Mission E е четириместно спортно купе. Дизайнът наподобява Porsche 911 и Panamera. При изработването на автомобила се използват активно алуминий, стомана и въглеродни влакна. Спортният модел получава 21-инчови алуминиеви джанти отпред и 22-инчови отзад, спойлер, големи арки на калниците и матрична оптика. Прототипът е снабден с електронно арматурно табло, спортни седалки и система с разпознаване на жестове.

Задвижването на Mission E се осигурява от два електрически мотора. Сумарната мощност на концепта е 600 конски сили. До 100 км/ч електрическата спортна кола може да ускори за 3,5 секунди. Автономният пробег е 500 км.

Електромобилът използва съвсем нова 800-волтова система с литиево-йонни батерии. Зареждането до 80% отнема не повече от 15 минути. Mission E може да бъде зареждана от 400- волтова зарядна станция или чрез безжична система за зареждане на батерията, основана на ефекта на електромагнитната индукция.