Пълна промяна претърпя автопаркът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), по-известна със старата си абревиатура ДАИ. Служителите на бившата Държавна автомобилна инспекция скоро ще се качат на 80 нови лекотоварни автомобила Peugeot Partner.

С тях те ще могат да контролират обществените превози на пътници и товари, както и тези за своя сметка.

Новите автомобили в България с 24,4% ръст в продажбите през януари

Новите автомобили в България с 24,4% ръст в продажбите през януари

Регистрациите на нови леки коли в ЕС са се увеличили с 12.1% през първия месец на 2024-а

В официалното съобщение от Министерството на транспорта се похвалиха, че никога до момента агенцията не е получавала толкова нови коли накуп, а последната по-голяма доставка е била през далечната вече 2009 г. - 29 превозни средства. Така в момента половината от возилата на ИААА за контрол на пътя се оказват "над 20-годишни, силно амортизирани и с голям пробег".

Затова и на тяхно място идват новите "баничарки". Те се доставят по договор, сключен през ноември 2023 г. след обществена поръчка. Както припомня "Дума", в нея участваха 4 вносителя на автомобили, но само две ценови предложения бяха отворени. Цената по контракта - 6 353 674 лв. с ДДС, платени от държавния бюджет. Това означава по 79 420 лв. на автомобил. В нея влизат оборудване и 5-годишна гаранция.

Справка в ценовите листи на вносителя на Peugeot у нас показва, че дизелов Partner Extended Cab като на снимките струва между 54 148 лева и 60 164 лева с ДДС, като има две модификации с ръчна скоростна кутия и една - с автоматична. Има и електрически вариант, който е над 84 000 лева, но от официалните снимки при представянето на возилата не личи те да са с алтернативно задвижване.

Снимка 662301

Източник: Министерство на транспорта и съобщенията

Така допълнителното оборудване за нуждите на автомобилната администрация, гаранционната поддръжка и евентуални допълнителни пакети от екстри излизат по около 20 000 лева на автомобил.

"Основен приоритет за екипа ни бе да осигурим финансиране и изцяло да подменим автопарка. Само така можем да имаме ефективен контрол, който е пряко свързан и с поддържането на високо ниво на безопасност на движение по пътищата", е цитиран в официалното съобщение да казва транспортният министър Георги Гвоздейков.

Все още новите автомобили на ИААА са в процес на оборудване, като се очаква до август да влязат в експлоатация.