От 2030 г. почти половината от продадени нови автомобили и пикапи в САЩ трябва да са електрически, плъгин хибриди или на водород, ще обяви по-късно днес администрацията на президента Байдън, съобщават The Wall Street Journal и CNBC. Целите ще са доброволни, поне на този етап, но се очаква изявлението да бъде подкрепено от редица производители. Представители на тримата производители от Детройт — GM, Ford и Stellantis — ще бъдат в Белия дом.

В редица други държави като Китай, Япония, в Европейския съюз, Великобритания и други вече има конкретни цели за забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, като те ще влязат в сила най-вече между 2030 и 2035 г. в отделните страни.

Властите в САЩ планират да затегнат и стандартите за разход на гориво и вредни емисии. Целта е да бъдат намалени разходите на шофьорите за бензин и дизел, както и да бъде намалено количеството въглероден диоксид, който автомобилите изпускат в атмосферата.

САЩ е третият най-голям пазар за електромобили в света. През 2020 г. общите продажби на автомобили и пикапи намаляха с 23% до 14,6 млнрд., а тези на електромобилите намаляха с 11% до 295 хил., по данни на IHS Markit.

Прогнозата на IHS гласи, че през 2030 г. между 25% и 30% от продажбите ще бъдат на изцяло електрически автомобили, а до 2035 г. този дял ще достигне 50%.