Продажбите на електромобили ще надхвърлят тези на конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2033 г. — пет години по-рано от очакваното — заради по-строгите регулации и повишения интерес, гласи ново изследване, цитирано от Bloomberg.

В Европа, Китай и САЩ, най-големите пазари в света, електромобилите ще изпреварят традиционните автомобили след 12 години, казват от Ernst & Young. До 2045 г. автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъдат по-малко от 1% от световния пазар, прогнозират от компанията.

Според друго изследване, до 2027 г. електромобилите ще станат по-евтини от моделите с бензинов двигател.

В Европа и Китай строгите регулации за справяне с климатичните промени движат търсенето. Там потребителите и производителите са изправени пред все по-високи финансови санкции при покупка на бензинови и дизелови автомобили. Според EY Стария континент ще води по продажба на електромобили и те ще изпреварят конвенционалните още през 2028 г. За Китай този момент ще дойде през 2033 г., а за САЩ — през 2036 г.

Очаква се Европа да е и лидер по продажби на електромобили до 2031 г., след което Китай ще застане начело като най-голям пазар.

Брюксел чертае края на бензиновите и дизелови автомобили

Брюксел чертае края на бензиновите и дизелови автомобили

Продажбата на нови возила с двигател с вътрешно горене на Стария континент може да бъде забранена още през 2035 г.