Водещият световен производител на електромобили Tesla ще допуска автомобили и на конкурентни производители до зарядната си инфраструктура в Съединените американски щати.

Според информация на Reuters, това решение на марката е предизвикано от условията за включване и възползване от държавната програма за субсидиране. Тя е на стойност 7,5 млрд щатски долара и има за цел разширяването и подобряването на достъпността на наличната зарядна инфраструктура, което да подпомогне намаляването на въглеродните емисии в САЩ.

До края на следващата година Tesla ще предостави достъп до 3500 нови и опериращи вече свои зарядни станции Supercharger, които до момента бяха с ексклузивен достъп за собствениците на електромобили на марката. Освен това ще предложи 4000 по-бавни зарядни устройства на места като хотели и ресторанти.

В резултат на това решение Tesla ще има достъп до субсидиите, в това число и за възприемане на CCS конектори на зарядните си станции, за да станат те достъпни и за собствениците на електромобили от други марки, пише Reuters.

Цитирайки американската администрация, в публикацията се казва, че "Tesla не се е ангажирала да използва CCS, като свой стандарт, но трябва да отговаря на изискванията, за да се класира за федерални фондове".

Също така от Reuters посочват, че Tesla разполага със 17 711 станции Supercharger, което се равнява на около 60% от общата бърза зарядна инфраструктура в САЩ.

Отварянето на достъпа до мрежата на Tesla би било бърза победа за амбициозна федерална програма за изграждане на 500 000 EV зарядни устройства до 2030 г. спрямо съществуващите в момента 130 000.