Tesla представи на сайта си бюджетна версия на SUV Model Y със задвижване само на задните колела, както и вариант на возилото с три реда седалки, става ясно от сайта на компанията. Двете нови версии идват само месец, след като Ford представи електрическия Mustang Mach-E, който е основният конкурент на Tesla в сегмента.

Изглежда компанията на Мъск се е съобразила с новия електрическия Mustang, защото влиза в ценова война с него, като Model Y със стандартен пробег ще започва от под 42 хил. долара и ще има пробег от около 400 км. Това е с 8 хил. долара по-евтино от Model Y със задвижване на четирите колела и с малко над 2 хил. долара по-евтин от базовия Mustang Mach-E. Моделът ще има и около 40 км. по-голям пробег от конкурента си.

Същевременно за 3 хил. долара капацитетът на Model Y ще може да бъде увеличен с добавянето на трети ред седалки, с което той ще може да превозва седем души. Тази опция не идва във варианта Performance обаче, нито пък при Mach-E.

Единственият друг електрически SUV, който ще е по-евтин от новия вариант на Model Y, е Volkswagen ID4, който идва и с малко по-голям пробег, но също както Mach-E и при него няма вариант за седем места.