Американският автомобилен производител Tesla планира да направи редизайн на своя Model Y в първия си завод в Европа, който ще се намира в близост до Берлин. Това е потвърдил Илън Мъск по време на посещението си в Германия.

По неговите думи конкретно подобренията ще бъдат насочени към производството и сглобяването на автомобилите. Според Мъск в Бранденбург ще се намира най-модерният цех за боядисване на компанията, като в базата вероятно ще се правят още и батерии за автомобилите.

"Това няма да е просто копие на Model Y, а ще бъде радикален редизайн на основната технология за производство на колите", коментира той, цитиран от Bloomberg. "Това ще бъде първият път, в който ще направим промени в основният структурен дизайн на автомобилите ни", добавя Мъск.

Междувременно по-рано по време на посещението му в страната, германското правителство намекна, че е готово да направи всичко, което е необходимо, за да гарантира, че първата фабрика на американската компания в Европа ще е именно на нейна територия.

Берлин "дава всичко", за да получи заветния завод на Tesla

Берлин "дава всичко", за да получи заветния завод на Tesla

От германското правителство потвърдиха подкрепата си за проекта въпреки острите критики срещу него

"Много сме горди заради вашата автомобилна база в Бранденбург и ви пожелаваме успех с нея", е коментирал германският министър на икономиката Петер Алтмайер по време на разговорите с Мъск. "Ще имате подкрепа за всичко, от което имате нужда", е допълнил той.

Фабриката ще бъде първата такава в Европа за Tesla, като тя ще осигури работа пряко и косвено за 12 000 души. Според плановете там ще се произвеждат по 500 000 автомобила годишно. Тя трябва да започне работа през лятото на следващата година.