Въпреки острите критики и забавянето на проекта, Германия не само не се отказва от завода на Tesla, но и правителството е готово да направи всичко, което е необходимо, за да гарантира, че първата фабрика на американската компания в Европа ще е именно на нейна територия.

По време на посещение в страната Илън Мъск се срещна с представители на правителството, от което е получил уверение, че ще бъдат предприети действия, които да гарантират, че заводът ще заработи колкото се може по-скоро.

"Много сме горди заради вашата автомобилна база в Бранденбург и ви пожелаваме успех с нея", е коментирал германският министър на икономиката Петер Алтмайер по време на разговорите с Мъск, съобщава Bloomberg. "Ще имате подкрепа за всичко, от което имате нужда", е допълнил той.

Фабриката ще бъде първата такава в Европа за Tesla, като тя ще осигури работа пряко и косвено за 12 000 души. Според плановете там ще се произвеждат по 500 000 автомобила годишно. Тя трябва да започне работа през лятото на следващата година.

Все още властите в Германия не са дали своето окончателно разрешение за завода, но многократно дават сигнали, че застават зад проекта.

Tesla възобнови амбициите си за европейски завод в близост до Берлин

Tesla възобнови амбициите си за европейски завод в близост до Берлин

Компанията беше изправена пред критики от местни екоактивисти

Компанията беше изправена пред тежки критики на местни граждани и организации заради изсичането на много дървета на територията, на която трябва да бъде изградена базата, както и за използването на вода от източниците там.

Отварянето на завод на Стария континент е ключово за разрастване на бизнеса на компанията там. Само преди месеци компанията успя да стъпи с фабрика на най-големият автомобилен пазар в света - Китай. Сега Илън Мъск иска да повтори този успех и в Европа.

Това ще позволи на Tesla да намали разходите за внос на моделите си на европейския пазар и с това да свали цените за крайните потребители. Подобен подход беше предприет и в Китай.

От друга страна за американския производител няма да е лесно, като той отива в родината на европейските гиганти в индустрията в лицето на Volkswagen, BMW и Mercedes, които планират да пуснат редица нови електрически модели на пазара в следващите години.