Tesla ще преработи проекта за фабриката си в близост до Берлин, за да успокои екологичните критици и да гарантира, че първият й европейски завод може да започне да произвежда автомобили след около година, пише Bloomberg, позовавайки се на високопоставен служител на местната власт.

Пионерът в електромобилите е изправен пред критики от местните граждани, загрижени за обезлесяването и използването на водата, свързани с изграждането на централата. Но новите проекти, които ще бъдат представени ще се справят с някои от тези проблеми, като се намали количеството на необходимата вода и отпадъчните води, заяви Йорг Щайнбах, министър на икономиката в провинция Бранденбург, където съоръжението ще бъде разположено. "Очакваме предложение да бъде по-приемливо за околната среда и по този начин още по-подходящо", заяви Щайнбах."Предполагам, че в рамките на първата половина на следващата година фабриката ще работи"

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се мести в сърцето на Германия, за да предизвика Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz на Daimler, тъй като страната е насочена към значително увеличение на продажбите на електрически автомобили. Това е смел ход, като се има предвид, че автомобилите с акумулаторни батерии започват да излитат в най-голямата икономика в Европа, пише още Bloomberg.

Скоро Tesla ще трябва да се бори за лидерството си на пазара за електромобили

Скоро Tesla ще трябва да се бори за лидерството си на пазара за електромобили

Много от електромобилите на Volkswagen, предвидени за втората половина на 2020 година, са вече продадени

След като бъде завършен проектът, на потенциална на стойност 4 милиарда евро, ще изисква заетост от около 12 000 души и производство на 500 000 превозни средства годишно. За Бранденбург това е забележителна сделка, имайки предвид, че германската провинция се бори за привличане на високопоставени инвеститори и за стимулиране на работни места. Пристигането на Tesla има потенциал да създаде приток и от други големи работодатели.

От Бранденбург казват, че са наясно, че времето е от съществено значение, тъй като Tesla има технологично предимство пред германските си съперници. Американският производител на автомобили иска да завърши завода за по-малко време, отколкото им бе необходимо за изграждането на завода в Китай - това стана за по-малко от 1 година.