Докато световният автомобилен пазар се разпада, Volkswagen "разбива" пазара на електромобили, пише Zerohedge.

Изпълнителният директор на автомобилния производител Херберт Диес заяви в подкаст, че много от електрическите превозни средства на компанията за втората половина на 2020 година са вече продадени.

Пазарният дял за електромобили на компанията се е удвоил до почти 4% и може да нарасне до 5% или 6% до края на 2020 година с помощта на стимулите и данъчните облекчения, посочи Диес.

Дългосрочна цел на най-големия производител на автомобили в света е до 2030 година електромобилите да представляват около 40% от доставките на гиганта. А другата цел е компанията да не отстъпва на лидера в производство на електрически коли Tesla. Въпреки това Диес обясни, че способността на компанията да повишава бързо технологичните умения и софтуерните операции е по-важна от постигането на превъзходство в индустриален мащаб.

Какви инициативи за стимулиране на продажбите стартира Volkswagen

Какви инициативи за стимулиране на продажбите стартира Volkswagen

Най-големият производител на автомобили ще предложи подобрени условия за лизинг и финансиране

Директорът на Volkswagen очаква в бъдеще "много силна" конкуренция от страна на китайските фирми за производство на електромобили и отново призова правителството на Германия за повече икономически стимули, които да помогнат на страната да се освободи от продължителната рецесия.

Всъщност Volkswagen най-вероятно ще започне сериозно да конкурира Tesla, въпреки че това не е топ приоритет на ръководството, както посочи Диес. В момента според анализатори Model 3 на Tesla е ключът към доминирането заради своята цена и характеристики. Но това може да се промени с пускането на Volkswagen ID.3. Електромобилът ще бъде на цена около 33 000 долара, като се очаква превозното средство да се продава в Европа и Великобритания от средата на настоящата 2020 година. Моделът предлага почти подобни характеристики като Tesla Model 3. Към момента има данни за над 35 000 предварително поръчки.

В Германия ще дават до €6000 за закупен електромобил

В Германия ще дават до €6000 за закупен електромобил

Част от сумата ще се отпуска от държавата, а другата част - от самите производители

Шефът на продажбите на Volkswagen Юрген Стакман коментира, че сега фокусът на компанията пада върху ID.3. По думите му компанията вече е почти готова за доставки, като се нуждае от още няколко седмици работа върху софтуера "Целият екип работи по тази точка и искаме да доставим продукт със страхотно качество и навреме - това лято", казва той.

Volkswagen се стреми да изгради 100 000 електромобила от модела ID.3 през тази година.

По-подробно сравнение между Model 3 на Tesla и Volkswagen ID.3 може да видите във видеото под настоящата публикация.