Канцлерът Ангела Меркел и германските автомобилни производители се съгласиха да увеличат отстъпките за електромобили наполовина до €6 000 в опит да засилят преминаването към автомобили, които използват чиста енергия, пише Bloomberg.

Половината от средствата, които потребителите получават като отстъпка при покупката на нов автомобил, ще идват от данъкоплатците, а другата половина - от самите производители. Промяната влиза в сила от този месец и ще продължи до 2025 г., посочи главният говорител на Меркел Щефан Зайбърт. По думите му, правителството ще осигури подкрепа при закупуването на между 650 хил. и 700 хил. електромобила.

Споразумението дойде само ден след като Volkswagen започна производството на ID.3 - масов електромобил в класа на Golf. Автомобилът ще бъде произвеждат в Цвикау, западна Германия, където преди десетилетия е бил произвеждан Trabant.

Заради високите разходи за разработване и за батериите, цената на електромобилите остава далеч над тази за сравним автомобил с двигател с вътрешно горене. ID.3 ще се продава срещу около €30 хил., докато Golf струва по-малко от €20 хил.

Правителството ще подкрепи електрическата мобилност и чрез увеличаване на броя на публичните зарядни станции до 50 хил. в рамките на следващите две години. Автомобилните производители ще помогнат с финансирането на 15 хил. станции до 2022 г.

€5 000 във Франция превръщат старата ви дизелова кола в електромобил

€5 000 във Франция превръщат старата ви дизелова кола в електромобил

Премахването на стария двигател и монтирането на електромотор и батерии отнема по-малко от ден