След поредица от фатални инциденти, от Tesla оповестиха, че ще направят промени в начина, по който функционира системата им за автопилот. Вместо досега използвания радар, тя ще премине към "камера, фокусирана върху функцията на автопилота."

Новият ход ще обхване Model 3 и Model Y, като камерата ще започне да се монтира в тях още през този месец в Северна Америка.

Причината не е просто регулаторният интерес, породен от проблемите с модели на компанията. Влагането на радар е относително по-скъпа технология.

Освен това съществуващите технологии на компанията, разчитащи на радари, като функционалността Full Self Driving (в бета версия 8.2) са твърде опасни и не можеха да се справят с поставените им задачи.

С промяната на технологиите някои функционалности могат да бъдат премахнати от колите на компанията. Това засяга функцията автопилот, която "временно" ще бъде ограничена до 110 км/ч и която ще спазва по-дълга дистанция спрямо автомобилите отпред от досега, контролът за напускане на платното и други.

"През следващите седмици ще започнем да възстановяваме тези функции чрез поредица от актуални актуализации на софтуера. Всички други налични функции за автопилот и пълно самоуправление ще бъдат активни при доставката, в зависимост от конфигурацията на поръчката", посочват от компанията в блога си.