Калифорния забрани на Porsche да продава 911 GT3, модел 2022 г., с ръчна скоростна кутия, защото шумът от колата е прекалено висок за деликатните регулатори в щата, посочи самият автомобилен производител пред изданието Car and Driver.

Респективно шестстепенната ръчна скоростна кутия, с която потребителите по света могат да си поръчат модела като опция, няма да се предлага в "прогресивния" щат. От компанията ще дадат на потребителите възможността колите им да са оборудвани със стандартния седемстепенен автоматик с два съединителя.

От администрацията са цитирали Кодекса на правилата на Калифорния (CCR) 1046 и се позовават на процедурата за тестване J1470 на Обществото на автомобилните инженери (SAE) за критериите за външен шум. Въпросът е, че тези стандарти са от 1998 г. Разбира се, днес се използва различният стандарт за тестване J2805.

Porsche изтъкват, че 911 GT3 е проектиран да отговаря именно на тези критерии. В случая според компанията администрацията трябва да актуализира процедурите си, което обаче не е ясно кога ще се случи.

От компанията партнират с щатската администрация в тази насока, предаде Zero Hedge. Даже и производителят на автомобили признава, че няма ясна идея кога може да се случи промяната в регулациите.

Моделът за следващата година на Porsche 911 GT3 идва с плосък 4-литров шестцилиндров двигател, произвеждащ 502 к.с., въртящ момент от 470 Nm и максимум 9000 оборота в минута.