Акциите на технологичния гигант Nvidia се повишиха с колосалните 180 процента през 2023 г. досега, установявайки се на $411,17 в сряда. За сравнение преди точно 10 години акциите на технологичния гигант струваха $3.51.

Чиповете на Nvidia се използват за задвижване на водещата в света AI технология, включително ChatGPT на OpenAI и чатбота Bard на Alphabet, и могат да се използват за проектиране на всичко - от хиперзвукови ракети до ядрени оръжия. 

Компанията за чипове отбеляза забележителен растеж и впечатляващото представяне изпревари останалите членове на индекса S&P 500.

За първото си тримесечие на фискалната 2024 г. (приключило на 30 април) Nvidia генерира приходи от $7,2 милиарда, което е спад от 13% на годишна база. Това доведе до коригирана печалба на акция (EPS) от $1,09, която се понижи с 20%.

Въпреки че това може да не изглежда като повод за празнуване, числата надминаха дори най-бичите прогнози на Уолстрийт. Консенсусните оценки на анализаторите призоваваха за приходи от $6,5 милиарда и EPS от $0,92, така че Nvidia определено надмина тези очаквания.

Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел

Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел

Israel-1 ще е един от най-мощните в света

Скокът в стойността на акциите на Nvidia може да се отдаде на нарастващия интерес към изкуствения интелект. Последните постижения в генеративния AI, който позволява човешки разговори, подхраниха този интерес. В резултат на това стойността на акциите на Nvidia се утрои за по-малко от осем месеца.

Производителят на чипове Nvidia печели поръчки за оборудване на гигантски заводи за компютри и успешно доказва, че графичните чипове могат да се справят с натоварванията на изкуствения интелект по-добре от по-стандартните процесори.

На 29 май Nvidia сключи нови AI съюзи с компании, включително WPP и Softbank, след като преди това буквално удиви инвеститори и анализатори с много силните си финансови прогнози.

Допълнителен ентусиазъм беше генериран от поредица от съобщения, направени от производителя на чипове на конференцията COMPUTEX в Тайпе, включително за нов суперкомпютър, който се очаква да даде възможност за следващата вълна от генеративни AI приложения.

Nvidia e първата компания за производство на чипове, оценена на $1,02 трилиона

Първата компания за производство на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се нареди до технологични гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon

В реч пред Националния тайвански университет съоснователят, президент и главен изпълнителен диркетор на Nvidia - Дженсън Хуанг, сподели философията, която е довела компанията му до този момент:

"Тичайте, а не ходете", заяви мениджърът.