Производителят на чипове Nvidia вече е компания, оценена на $1 трилион, като пазарната й капитализация продължава да расте, съобщава The Verge. Основната причина за този успех е бумът на изкуствения интелект.

Акциите на компанията поскъпнаха с 4,3% по време на търговията в Ню Йорк във вторник и увеличиха пазарната капитализация на компанията над $1,02 трилиона. По-малко от 10 компании в света някога са достигали това ниво.

Nvidia е първият производител на чипове в САЩ, който се присъедини към т. нар. клуб на "трилион долара", към който спадат технологични гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon

Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел

Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел

Israel-1 ще е един от най-мощните в света

AI инструментите съставляват по-голямата част от последните презентации на Google I/O и Microsoft Build, а чиповете на Nvidia я правят ключов доставчик именно за компании, които разчитат все повече на изкуствения интелект.

Последният тримесечен отчет за печалбите на Nvidia отбеляза над $2 милиарда печалба за три месеца

Този бум идва, след като бизнесът на компанията процъфтява в началото на пандемията по време на глобалния недостиг на полупроводници.

Бързият успех на ChatGPT, собственост на стартъпа OpenAI, подтикна технологични гиганти като Alphabet и Microsoft да се възползват максимално от възможностите на изкуствения интелект, който може да участва в човешки разговори и да създава на практика всичко - от шеги до поезия.

Компанията-майка на Facebook - Meta, която към момента се оценява на около $670 милиарда, бе първата, чиято пазарна капитализация достигна $1 трилион през 2021 година. Apple, Alphabet, Microsoft Corp и Amazon са другите американски гиганти, които вече са част от този клуб.

Производителят на чипове Nvidia печели поръчки за оборудване на гигантски заводи за компютри и успешно доказва, че графичните чипове могат да се справят с натоварванията на изкуствения интелект по-добре от по-стандартните процесори.

На 29 май Nvidia сключи нови AI съюзи с компании, включително WPP и Softbank, след като през миналата седмица буквално удиви инвеститори и анализатори с много силните си финансови прогнози.

Допълнителен ентусиазъм беше генериран от поредица от съобщения, направени от производителя на чипове на конференцията COMPUTEX в Тайпе тази седмица, включително за нов суперкомпютър, който се очаква да даде възможност за следващата вълна от генеративни AI приложения.

В реч пред Националния тайвански университет през уикенда съоснователят, президент и главен изпълнителен диркетор на Nvidia - Дженсън Хуанг, сподели философията, която е довела компанията му до този момент:

"Тичайте, а не ходете", заяви мениджърът.

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

Пазарната ѝ стойност скочи с една четвърт буквално за часове