Колкото усилия и упоритост да коства семейната компания често може да се окаже успешната формула за създаването на перспективен бизнес. Това важи за много европейски икономики, като един от най-често даваните примери в тази посока е Италия. България също не е изключение в това отношение.

От консултантската компания EY Bulgaria, подразделение на международната Earnst and Young, разказват историята на осем такива компании в своята "Книга на фамилния бизнес в България".

Те подбират едни от най-успешните семейни фирми у нас според няколко различни критерии. Сред тях са семейството да е доминиращ собственик на бизнеса и да е отговорно за стратегията за развитие на бизнеса, да притежава поне 50% от акциите, както и операциите на компанията да бъдат в България.

Ето и кои са осемте най-успешни семейни дружества у нас според EY Bulgaria:

"Атаро Клима"

Собственик: Атанас Рогачев

Персонал (2016): 650 души

Годишен оборот (2016): 65 милиона лева

Компанията е основана през 1990 година, като се занимава с оборудването на различни обекти със системи за отопление, вентилация и климатизация. Освен върху обекти в България, тя е изпълнявала и проекти във Великобритания, Амстердам и Париж. У нас "Атаро Клима" е работила по мол "Парадайз" и "Ринг мол" в София, както и по зала "Арена Армеец".

"Веломания"

Собственик: Драгомир Кузов

Персонал (2016): 110 души

Годишен оборот (2016): 10 милиона лева

Дейностите на фирмата са свързани с производство на велосипеди, части, аксесоари и екипировка за колоездене, както и внос на световноизвестни марки в сферата на колоезденето. Нейни са марките велосипеди DRAG, както и велоаксесоарите COX. 

Винарска изба "Вила Мелник"

Собственик: Любка и Никола Зикатанови

Персонал (2016): 20 души

Годишен оборот (2016): 1 милион лева

В семейната винарна произвеждат мелнишки вина от местни и чуждестранни сортове грозде. Между 7 и 8% от продукцията й се изнася, като основните й пазари са Англия, Германия, Франция и Швейцария.

Продуцентска къща "Глобал груп"

Съдружници: Магърдич и Джуди Халваджиян, Асен Чанков, Силвестър Йорданов (Entrea Capital Partners)

Персонал (2016): 150-200 души

Годишен оборот (2016): 10 милиона лева

Тя е ангажирана с продуциранe на телевизионни формати и филми, рекламни и музикални видеоклипове. Сред най-популярните формати, по които работят, са "Сладко отмъщение", "Море от любов", "Господари на ефира", "Х фактор", "Като две капки вода", както и сериали като "Морска сол" и "Седем часа разлика". 

"Медицинска техника инженеринг"

Собственик: Йонка Гетова-Христанова, Славина Христанова, Ангел Христанов

Персонал (2016): 75 души

Годишен оборот (2016): 19,5 милиона лева

Фирмата е от 26 години на пазара, като е сред водещите доставчици на медицински и лабораторни. В нея работят 75 души персонал.

Мандра "Пършевица"

Собственик: Димитър и Марияна Зорови

Персонал (2016): 220 души

Годишен оборот (2016): 30 милиона лева

Семейната компания прави разнообразни млечни продукти, популярни с марката "Пършевица". Това е един от малкото бизнеси с напълно затворен биоцикъл фураж-животни-мляко-млечни произведения от един единствен производител. В компанията са заети 220 души персонал.

"Розаимпекс" ООД

Съдружници: Димитър Георгиев, Милена Георгиева и Атанас Георгиев

Персонал (2016): 430 души

Годишен оборот (2016): 27 милиона лева

Създадена през 1991 година тя е първата частна компания в България, която произвежда бяла козметика и продукти за коса. Продуктите на фирмата на пазара са над 30, като някои се изнасят и за външния пазар. За нея работят 230 души.

"Тандем В " ЕООД

Собственик: Кирил Вътев

Персонал (2016): 170 души

Годишен оборот (2016): 24 милиона лева

Компанията е създадена през 1993 година и произвежда месни продукти и деликатеси, като филета, колбаси, шунка, кренвирши и други. Наетите в "Тандем" са 170 души.