Ценните книги на ловешката "Спарки Елтос" регистрираха растеж, след като бизнесменът Фил Филипов предложи във видео в YouTube да преструктурира губещото предприятие. От девети септември, когато обръщението му е публикувано онлайн, досега акциите на компанията, занимаваща се с производство на електроинструменти, поскъпнаха от 0,0698 до 0,208 лева за акция, което е най-високата им стойност от средата на миналата година досега.

Така от началото на годината те добавят впечатляващите 235,5% към стойността си, a на годишна основа поскъпват с 5,5%, след като през предходните три години компанията загуби сериозна част от пазарната си капитализация, съответно 77% през 2018 година, 37,9% през 2017 година и 54,7% през 2016 година.

Въпреки положителната динамика на ценните си книги, дружеството трудно може да се похвали с добри финансови резултати. За първата половин година приходите на "Спарки Елтос" са се свили с повече от една трета на годишна основа, до 6,39 млн. лв. "От десетина година предприятието губи много пари.

То е задлъжняло с над 50 млн. лв." (всъщност над 70 млн. лв., две трети от които трябва да бъдат изплатени до края на годината), коментира Фил Филипов във видеото си, а за същото говорят и счетоводните отчети на дружеството - за първото полугодие загубата е в размер на 5,29 млн. лв. спрямо 5,75 млн. лв. за същия период на 2018 г.

Фил Филипов е наричан "най-богатият българин в САЩ", където според собствения си сайт емигрира през 1964 г. Биографията му е забележителна - той започва като чистач и достига до длъжността президент и изпълнителен директор на Tarex Cranes. На нея участва в придобиванията на повече от десет компании, а след като се пенсионира придобива и оздравява повече от 50 дружества в 15 държави. Само цената на изброените на сайта му компании, в чието придобиване и/или оздравяване е участвал, надхвърля 2,6 млрд. долара.

Рекорден брой фалити на Острова

Рекорден брой фалити на Острова

Личните фалити обаче намаляват

"Обещавам ви само, че няма да играем политика - аз никой не познавам в тази фирма, така че ще бъде много по-лесно за мен. Французите казват, че не може да се направи омлет, без да се счупят яйца, и аз ви обещавам, че с много бързи, светкавични решения ще направим всичко възможно, за да можем да премахнем загубите и да тръгнем по пътя на просперитета", казва Филипов във видеото си. "Няма да може да се направи това, без да намалим режийните и да увеличим ефективността. Качеството, дисциплината и честността трябва да бъдат това, с което от утре трябва да започнем със "Спарки Елтос".